WhatsApp : 012 269 6625

Bagaimana Teknologi Fabrik Nano Berfungsi Membantu Kesihatan Dan Kecergasan Anda

Teknologi Nano atau Nanotechnology adalah sains, kejuruteraan dan teknologi yang dijalankan pada skala nano, iaitu kira-kira 1 hingga 100 nanometer.

Nanoscience dan Nanotechnology merupakan kajian dan penggunaan bahan yang amat kecil dan boleh digunakan di semua bidang sains lain, seperti kimia, biologi, fizik, sains bahan dan kejuruteraan.

Ahli fizik Richard Feynman, bapa nanoteknologi.Idea-idea dan konsep di sebalik Nanoscience dan Nanotechnology dimulakan dengan ceramah bertajuk There’s Plenty of Room at the Bottom oleh ahli fizik Richard Feynman (gambar) pada mesyuarat American Physical Society di California Institute of Technology (CalTech) pada 29 Disember 1959, lama sebelum terma Nanotechnology digunakan.

Dalam ceramahnya, Feynman menerangkan satu proses di mana ahli-ahli sains akan dapat memanipulasi dan mengawal atom dan molekul.

Lebih satu dekad kemudian, melalui penerokaan terhadap pemesinan Ultraprecision, Profesor Norio Taniguchi mencipta istilah Nanotechnology. Hanya pada selepas tahun 1981, dengan perkembangan imbasan terowong mikroskop yang boleh “melihat” atom secara individu, maka barulah Nanotechnology moden bermula.

 

Konsep Asas Nanoscience dan Nanotechnology

 

Adalah sukar untuk membayangkan betapa kecilnya teknologi nano. Satu nanometer ialah billionth daripada meter, atau 10 -9 meter. Berikut adalah beberapa contoh bacaan:

a) Terdapat 25.400.000 nanometer dalam seinci
b) Satu lembaran akhbar adalah kira-kira 100,000 nanometer tebal

Pada skala yang lebih besar, sekiranya marmar adalah satu nanometer, maka satu meter akan menjadi sebesar saiz Bumi

Nanoscience dan Nanotechnology melibatkan keupayaan untuk melihat dan mengawal atom dan molekul. Apa sahaja yand ada di Bumi, adalah terdiri daripada atom termasuklah makanan yang kita makan, pakaian yang kita pakai, bangunan dan rumah-rumah yang kita diami, dan badan kita sendiri.

Tetapi sesuatu yang sekecil atom adalah mustahil untuk dilihat dengan mata kasar. Malah, ia adalah mustahil untuk melihat dengan mikroskop biasa yang digunakan dalam kelas sains di sekolah. Mikroskop yang diperlukan untuk melihat perkara-perkara pada skala nano hanya dicipta kira-kira 30 tahun yang lalu.

Setelah ahli-ahli sains mempunyai peralatan yang betul, seperti Scanning Tunneling Microscope (STM) dan Atomic Force Microscope (AFM), maka barulah era Nanotechnology bermula.

Walaupun Nanoscience dan Nanotechnology moden masih agak baru, bahan nano sebenarnya telah digunakan selama berabad-abad lamanya. Saiz gantian emas dan zarah perak memberikan warna dalam tingkap kaca gereja-gereja zaman pertengahan beratus-ratus tahun yang lalu. Artis-artis ketika itu hanya tidak mengetahui bahawa proses yang mereka gunakan untuk membuat kerja-kerja seni yang indah itu sebenarnya membawa kepada perubahan dalam komposisi bahan-bahan yang mereka gunakan.

Ahli-ahli sains dan jurutera hari ini mendapati pelbagai cara untuk membuat bahan-bahan pada skala nano. Ini sebagai mengambil kelebihan daripada ciri-ciri mereka seperti kekuatan yang lebih tinggi, berat yang lebih ringan, meningkatkan kawalan spektrum cahaya, dan kereaktifan kimia yang lebih besar berbanding bahan-bahan lain yang lebih besar.

 

Bagaimana Teknologi Nano Boleh Meningkatkan Fabrik?

 

Membuat komposit fabrik dengan zarah bersaiz nano atau gentian akan mempertingkatkan sifat fabrik tersebut tanpa sebarang peningkatan yang ketara pada berat, ketebalan, atau ketegangan yang mungkin berlaku melalui teknik-teknik lain.

Sebagai contoh, dengan menggabungkan jalinan-nano ke dalam kain yang digunakan untuk membuat seluar akan menghasilkan bahan penghalau air dan kotoran yang ringan.

 

Fabrik Far Infrared Ray (FIR)

 

Far Infrared Ray (FIR) atau Sinar Inframerah Jauh adalah satu kumpulan solar gelombang cahaya elektromagnet yang terdiri dari 3μm ke 1000μm (mikron) panjang gelombang.

Fabrik Far Infrared diperbuat dengan campuran polimer dan nano, atau serbuk mikro-seramik yang disebatikan bersama-sama dengan kapas sintetik, kapas asli dan gentian lain untuk membuat benang dan fabrik.

Bahan Far Infrared juga boleh ditambah pada fabrik biasa.

Fabrik Far Infrared menyerap cahaya matahari, atau haba dari badan manusia, dan mengembalikan Infrared tersebut – dengan panjang gelombang sekitar 4-14μ (mikron) – kembali ke tubuh manusia.

Kadar spesifik Far Infrared ini dikatakan sebagai yang paling berguna kepada tubuh badan manusia dan dipanggil sebagai “the rays of life” atau “biogenetic rays”.

Apabila Sinar Inframerah Jauh ini menyerang tubuh manusia, kekerapannya adalah konsisten dengan satu pergerakan sel badan. Bahan Inframerah Jauh amat berkesan terutamanya ketika aktiviti di gunung yang tinggi dan kawasan bersalji.

Teknologi Taiwan untuk Far-infrared Textiles memberikan keberpancaran Inframerah Jauh yang secara purata tidak kurang daripada 0.85, dan suhu perubahan lebih daripada 0.5 ℃. Kaedah ujian untuk tekstil ini masih belum dikawal selia di peringkat antarabangsa.

 

Apakah Itu Ion Negatif Atau Positif Dan Bagaimana Ia Berfungsi?

 

Secara mudahnya, ion merupakan atom atau molekul yang telah mendapat atau kehilangan elektron. Kedua-dua ion positif dan negatif ini wujud di udara.

Ion udara positif secara umumnya adalah molekul karbon dioksida yang telah kehilangan elektron. Manakala, ion udara negatif pula adalah molekul oksigen yang telah mendapat elektron.

Ion-ion negatif di udara menarik zarah-zarah pencemaran dan memberikan mereka cas negatif, lalu mendorong mereka untuk mendapatkan dataran elektrikal, yang menyebabkan mereka jatuh ke lantai.

Alam sentiasa menghasilkan ion negatif untuk memerangi pencemaran di udara. Sebagai contoh, adakah anda pernah merasa bagaimana udara agak tersumbat sebelum ribut dan selepas itu ia menyegarkan? Ini kerana kilat menghasilkan kepekatan ion negatif yang tinggi, yang membersihkan udara dan menjadikan ia menyegarkan.

Begitu juga dengan persekitaran air terjun dan pergunungan.

Penjelasan untuk perkara ini adalah bahawa, pada kebiasaannya akan terdapat sekurang-kurangnya 2000 ion negatif per sentimeter padu (yang optimum) dalam persekitaran ini. Sebaliknya, hanya terdapat beberapa ratus ion negatif per cm padu dalam persekitaran dalaman (ndoor) yang biasa.

 

ions
 

Apabila atom kehilangan atau mendapat elektron, ketidakseimbangan akan berlaku. Atom itu menjadi sama ada zarah positif atau negatif yang dipanggil ion.

Zarah bercas ion yang tidak seimbang ini bertanggungjawab untuk aliran elektron (elektrik). Ion akan mengambil atau melepaskan elektron untuk menjadi seimbang kembali.

Ion-ion negatif adalah zarah bercas elektrik di udara yang akan menghapuskan bahan pencemaran bawaan udara dari udara yang kita bernafas, dan mempunyai kesan menyegarkan semula apabila berinteraksi dengan sistem fisiologi (seperti sistem pernafasan).

 

Mengapa Kita Memerlukan Ion Negatif?

 

Ion negatif adalah ejen pembersih udara paling berkuasa di alam semula jadi. Tidak ada dalam dunia yang lebih berkesan dalam mengambil alergen dan bahan pencemaran dari udara yang kita sedut.

Ion-ion negatif diterbitkan oleh alam semula jadi, dan didapati pada tahap optimum mereka di persekitaran udara yang paling bersih dan sihat. Tempat-tempat ini biasanya adalah di kawasan pergunungan, berhampiran air terjun, di mana kilat baru sahaja berlaku, di padang rumput terbuka yang jauh daripada bandar, dan di pantai laut dengan ombak terhempas.

Malangnya, disebabkan oleh pembinaan rumah dan bangunan yang semakin rapat hari ini, mereka tidak mampu bertindak di dalam persekitaran tertutup.

Punca persekitaran dalaman ini kekurangan “nutrien udara” elektrikal yang kita perlukan adalah kerana, rumah “kedap udara” dan bangunan hari ini menghalang mereka daripada merawat udara yang ada di dalamnya.

Tambahan lagi, kebanyakan rumah dan bangunan di kawasan bandar dan tempat-tempat lain di bumi ini kebanyakannya diliputi oleh konkrit dan asfalt. Jumlah besar konkrit dan asfalt, dan lain-lain struktur yang direka oleh manusia, lebih cenderung untuk mengganggu keseimbangan elektrik udara di kawasan ia berada.

Fakta-fakta Ion Negatif:

a) Diluluskan oleh US FDA (Food & Drug Admin.) sebagai rawatan alahan.
b) Pengionan adalah wajib di kebanyakan hospital di Eropah dan Rusia.
c) Pada bulan Mac 1999, para jurutera Good Housekeeping Magazine telah menguji ionizer menggunakan ujian asap, dan mendapati bahawa ia membersihkan asap daripada dalam tangki.
d) Satu kajian terbaru oleh US Dept. of Agriculture mendapati bahawa, peng’ion’an bilik membawa kepada 52% kurang debu di udara, dan 95% kurang bakteria di udara (kerana banyak bahan pencemar yang terdapat dalam udara, melekat pada zarah habuk yang terapung).

 

Bagaimana Pakaian Fabrik Ion Negatif Berfungsi?

 

Kita telah sedar bahawa ion negatif membawa banyak kelebihan untuk kesihatan yang baik. Terdapat beberapa cara untuk mendapatkan akses kepada ion negatif yang sihat ini:

a) Alam semulajadi seperti kawasan air terjun, kawasan pergunungan dan pantai, mempunyai kepekatan ion negatif yang tinggi
b) Air Ionizer atau penjana ion negatif
c) Pakaian ion negatif dan selimut

 

negative-ion-concentration

 

Pakaian Ion Negatif

Fabrik pakaian ion negatif menyediakan cara alternatif untuk mendapatkan anion (iaitu ion bercas negatif) yang bermanfaat untuk kesihatan. Pakaian ion negatif ini menggabungkan anion ke dalam fabriknya menggunakan teknologi Nano.

Ini adalah cara yang mudah dan cepat untuk mendapatkan anion (iaitu ion bercas negatif).

Hanya pakaian diri anda dengan pakaian atau selimut ion negatif ketika anda sedang tidur, atau melakukan aktiviti harian termasuk bersukan, pakaian ini akan mengelilingi anda dengan banyak bekalan anion. Lebih daripada itu, anda boleh mendapatkan lebih lagi berbanding dari kawasan air terjun.

Ion-ion negatif ini akan menjadikan tubuh anda dalam keadaan sedikit beralkali, yang tidak menggalakkan sebarang penyakit. Oleh itu, ia akan menambahkan kesihatan dan kesejahteraan.

Kualiti tidur juga dapat dipertingkatkan dengan pemakaian fabrik ion negatif. Tidur dikawal oleh saraf parasimpatetik sistem saraf autonomik. Apabila fungsi saraf parasimpatetik adalah baik, ia mempunyai keupayaan untuk menenangkan badan ke tahap rehat. Oleh itu, kualiti tidur akan menjadi lebih baik secara semula jadi. Ion-ion negatif yang dihasilkan oleh pakaian ion negatif ini membolehkan saraf parasimpatetik bekerja seperti biasa.

 

Bagaimana Pakaian Menjana Ion Negatif

 

Pakaian yang diperbuat dengan fabrik ion negatif dirumus secara teknologi. Ia adalah cara yang hebat tanpa memerlukan tenaga untuk meningkatkan kesihatan anda. Hanya dengan beberapa geseran fabrik terhadap kulit maka ia akan menjana banyak ion negatif. Malah, tidak ada keperluan untuk sengaja menggosokkan pakaian pada kulit. Pernafasan dan pergerakan ketika tidur akan mewujudkan geseran yang diperlukan untuk menghasilkan ion negatif yang mencukupi.

 

negative-ion-clothing-testind

 

Berikut adalah ujian ion yang dilakukan pada satu produk selimut ion negatif dengan menggunakan penguji ion udara mini.

Penguji ion udara ini menunjukkan bacaan ion negatif -1398.

Setiap paparan unit pada meter ujian terdiri daripada 104 ion / cc. Oleh itu, selimut ion negatif ini menjana -1398 X 104 = -145.392 ion / cc, yang melebihi daripada jumlah ion negatif yang terdapat di kawasan air terjun.