WhatsApp : 012 269 6625

Kepentingan Peredaran Darah Untuk Kesihatan

Peredaran darah ke seluruh badan adalah kunci kepada kesihatan anda. Pengembalian darah ke jantung dari bahagian bawah badan anda (seperti tapak kaki dan kaki) adalah kerja sukar untuk kitaran edaran anda, kerana darah ini perlu ditolak naik ke atas.

Apabila anda berjalan otot di tapak kaki dan kaki anda akan membantu untuk mengepam darah ke atas, dengan cara yang sama seperti yang anda akan memasukkan cecair pada sebatang tiub.

Umur, keadaan perubatan seperti Diabetes dan kesukaran bergerak, boleh memberi kesan kepada peredaran anda dan membuatkan sukar untuk badan anda mengembalikan darah ke jantung dari tapak kaki dan kaki. Ini boleh menyebabkan sakit kaki, bengkak pada kaki & pergelangan kaki dan juga kekejangan.

Pemakaian fabrik Nano FIR boleh membantu untuk meningkatkan peredaran dan mengurangkan beberapa gejala peredaran yang kurang baik.

 

Penjelasan Dan Fakta Mengenai Peredaran Darah

 

a) Purata orang dewasa mempunyai 8-10 pain darah

Darah adalah sangat penting kerana ia membawa dan menyampaikan banyak perkara yang diperlukan oleh badan untuk kekal sihat.

b) Arteri membawa darah dari jantung

Arteri adalah saluran darah yang membawa darah oxgenated dari jantung anda kepada kaki, lengan dan bahagian-bahagian badan yang lain yang membolehkan otot anda untuk bekerja.

c) Urat membawa balik darah yang telah digunakan ke jantung

Urat membawa balik darah yang telah digunakan kembali ke jantung anda. Kembalinya darah ke jantung dari kaki dan tapak kaki, adalah sangat sukar kerana darah perlu ditolak ‘naik’ kembali ke jantung.

d) Kaki anda bertindak sebagai “jantung kedua”

Kembalinya darah ke jantung dari bahagian-bahagian bawah badan, seperti kaki dan tapak kaki, adalah satu kerja keras dalam kitaran peredaran anda kerana darah itu perlu ditolak ‘naik’. Untuk melakukannya, peredaran ini memerlukan bantuan dari otot yang mengelilingi urat. Apabila kita berjalan, otot di kaki dan tapak kaki akan membantu untuk mengepam darah ke atas. Semakin banyak otot yang bekerja, maka semakin besarlah usaha tindakan dan lebih mudah untuk menolak darah kembali ke jantung. Pada hakikatnya, otot di kawasan seperti kaki dan tapak kaki akan bekerja sebagai “jantung kedua” anda.

 

Apakah Yang Memberi Kesan Kepada Peredaran Darah Anda?

 

a) Keadaan perubatan

Pelbagai masalah kesihatan boleh menjejaskan peredaran darah. Ini termasuk:

  • Diabetes

Keadaan kompleks yang boleh menjejaskan banyak bahagian badan anda dan boleh menyebabkan rasa pada kaki berkurangan.

  • Tekanan darah tinggi juga dikenali sebagai ‘hypertension’

Ini adalah suatu keadaan di mana darah yang dipam ke seluruh tubuh memberikan terlalu banyak tekanan kepada arteri sehingga menyebabkan kerosakan.

b) Umur

Apabila kita semakin tua, kita akan semakin kurang aktif berbanding dahulu. Ini, digabungkan pula dengan unsur-unsur penuaan yang lain, boleh menyebabkan proses peredaran darah kurang berkesan daripada sebelumnya.

c) Diet dan Tembakau

Pemakanan yang tidak sihat boleh menyebabkan arteri mengecil dan tersumbat dengan bahan-bahan lemak. Keadaan ini dipanggil sebagai ‘atherosclerosis’. Arteri yang terjejas akan menjadi sempit dan keras, yang menghalang darah daripada mengalir melaluinya dengan lancar seperti biasa.

Tembakau membahayakan peredaran darah dalam pelbagai cara, termasuk mengecilkan saluran darah pada kulit, supaya darah tidak dapat mengalir dengan mudah. Ia juga merosakkan lapisan arteri, menjadikan mereka lebih cenderung untuk tersumbat dengan bahan-bahan lemak dan mengurangkan aliran darah ke jari tangan dan kaki (iaitu bahagian-bahagian badan yang paling jauh dari jantung).

d) Pergerakan (mobiliti)

Ketika kita berjalan, otot di bahagian bawah iaitu kaki dan tapak kaki akan beroperasi seperti pam, yang menolak darah kembali ke jantung. Jika kita tidak bergerak untuk tempoh yang lama (terutamanya ketika kita duduk), ini boleh membawa kepada pengumpulan darah di kaki, yang seterusnya boleh menyebabkan bengkak, kekakuan dan ketidakselesaan.

 

Gejala Peredaran Darah Yang Kurang Baik

 

Apabila anda mengalami peredaran darah yang kurang baik, akan terdapat beberapa gejala yang mudah boleh dilihat. Berikut adalah beberapa tanda-tanda yang anda mungkin alami:

  • Sakit pada kaki dan tapak kaki
  • Kaki letih, sakit dan berat
  • Bengkak pada kaki dan pergelangan kaki