WhatsApp : 012 269 6625

Manfaat Kesihatan Terapi Far Infrared Ray

Terapi Far Infrared Ray (FIR) melibatkan penggunaan Sinar Inframerah Jauh yang untuk perlahan-lahan menyembuh, melega, merangsang dan men’detox‘ badan (serta minda). Detox atau detoksifikasi adalah merupakan suatu proses pembersihan dari segala macam kotoran dan racun-racun yang secara tidak sengaja atau tanpa kita sedar telah masuk di dalam badan kita dalam jangka masa yang lama.

Far Infrared Ray adalah gelombang tenaga yang tidak kelihatan, yang mempunyai keupayaan untuk menembusi ke semua lapisan tubuh fizikal manusia, sehingga ke bahagian dalam kebanyakan rantau tisu, otot dan tulang.

Kaedah terapi Far Infrared menggunakan tenaga gelombang atau sinaran ini, untuk sedikit meningkatkan suhu permukaan badan. Apabila kita dapat mendorong sedikit peningkatan suhu yang kecil, kita boleh meningkatkan fungsi badan kita di pelbagai peringkat. Tangan, badan kita dan matahari membebaskan tenaga FIR ini pada setiap masa. Di zaman China kuno, penyembuhan telapak tangan telah digunakan untuk memindahkan sinaran inframerah ini dari seorang ke seorang yang lain.

Pada zaman moden, ia biasa juga dirujuk sebagai Reiki, iaitu:

“a healing technique based on the principle that the therapist can channel energy into the patient by means of touch, to activate the natural healing processes of the patient’s body and restore physical and emotional well-being.”

Para pengamal  Yoga India Purba juga menggunakan FIR dalam penyembuhan telapak tangan, terutamanya apabila mendapati ia berkesan untuk meletakkan tapak tangan ke atas mata, dalam kes kekeringan mata atau ketegangan. Banyak jenis penyembuhan haba ini telah pun digunakan sejak tamadun purba termasuk Jepun, China, India, Amerika, Eropah Utara dan Rom purba.

 

Faedah Kesihatan Far Infrared

 

Menurut Dr. Edward Group dari Global Healing Center, Texas; beliau menyokong penggunaan Far Infrared sebagai bantuan dalam detoksifikasi. Beliau mendapati bahawa jenis terapi ini boleh membantu dalam menghilangkan lemak, keletihan kronik [1], pengekalan air, gangguan kulit, dan juga untuk proses penghapusan logam berat, racun dan bahan karsinogen daripada badan kita.

Menurut beliau lagi, setiap kali kita memproses makanan, terutamanya melibatkan pemprosesan makanan atau daging yang tidak sihat, badan kita akan mencipta asid laktik dan asid bebas lemak, serta natrium yang berlebihan dan asid urik. Dalam kes pesakit beliau yang mempunyai masalah kulit, beliau sering mendapati bahawa terapi jenis ini boleh membantu membersihkan hati dan buah pinggang, dan bukan menambahkan beban kulit, dalam memproses toksin keluar melalui Dermis.

Dermis adalah lapisan tengah kulit (di bawah epidermis) yang mengandung serat kolagen, serat elastis, asam hialuronik, pembuluh darah dan pembuluh limfatik, folikel rambut, saraf, kelenjar, dan lain-lain lagi. Dermis terdiri dari dua lapisan: stratum papilare dan stratum retikulare.

Terapi inframerah FIR ini akan perlahan-lahan meningkatkan aliran darah [2] dengan mengembangkan kapilari yang membawa darah. Ia juga meningkatkan pengoksigenan dan pertumbuhan semula darah, mendetoksifikasi mereka dengan mendalam untuk memperbaiki fungsinya terhadap semua organ-organ utama dalam badan, yang bergantung kepada darah untuk tenaga.

Detoksifikasi ini adalah pada tahap yang paling dalam, yang membolehkan toksin tersembunyi dalam darah dan tisu anda untuk dibubar atau digerakkan.

Melalui pemanasan yang halus, Far Infrared akan meningkatkan sistem imun anda, meningkatkan jumlah sel-sel darah putih dan T-sel pembunuh. Ia adalah satu terapi yang sangat baik untuk menggalakkan penyembuhan, mengurangkan kesakitan otot, kekejangan dan melegakan artritis reumatoid [3] . Penyelidikan oleh NASA telah menunjukkan bahawa inframerah jauh pada sistem kardiovaskular adalah cara yang baik untuk menjaga jantung angkasawan pada tahap optimum.

Far Infrared juga boleh meningkatkan aktiviti pemprosesan enzim dalam saluran penghadaman kita, dan juga merangsang metabolisme. Untuk tempoh sejam terapi ini, ia boleh membakar sehingga 900 kalori, menunjukkan keputusan yang cemerlang dalam memecahkan lemak yang terperangkap, najis, selulit dan lain-lain bahan-bahan toksik. Kesan-kesan peremajaan Far Infrared telah dibuktikan mampu untuk membantu menyembuhkan tisu parut seperti parut terbakar, parut jerawat dan lain-lain bentuk parut dermatologi .

Kualiti perpeluhan yang datang dari terapi Far Infrared benar-benar membantu men’detox’ badan daripada tahap pencemaran yang sangat besar di zaman moden ini. Ia juga penting untuk melegakan ketidakselesaan dan mengurangkan kemerahan dan bengkak.

Kajian klinikal yang dilakukan di kedua-dua Amerika Syarikat, dan Jepun, merumuskan,

“Kebanyakan ketegangan, lenguh dan kesakitan yang datang dengan penuaan dapat dikurangkan atau dihapuskan”

Dan,

“haba inframerah jauh ke seluruh badan dapat melegakan sakit akibat terbakar dan memendekkan masa penyembuhan serta kurang parut.”

Kajian jantung yang dilakukan oleh Mayo Clinic dan Jurnal American College of Cardiology [4] mendapati bahawa terapi sauna inframerah akan menambah baikkan fungsi saluran darah bagi pesakit kolesterol tinggi, kencing manis dan rokok. Terapi ini juga didapati meningkatkan peredaran darah, menurunkan tekanan darah, merendahkan gula darah, dan membantu dalam penurunan berat badan.

Sauna inframerah boleh didapati sebagai unit untuk rumah anda. Melabur dalam sauna peribadi adalah satu pelaburan untuk kesihatan dan kesejahteraan jangka panjang.

Nano Sihat mengesyorkan penggunakan produk fabrik Nano FIR yang menggunakan teknologi inframerah jauh yang sama untuk membantu badan dalam detoksifikasi. Fabrik Nano ini mengandungi  Nano Mineral FIR, Ion Negatif Turmalin serta Ion Nano Titanium, Germanium dan Perak, untuk menggalakkan detoksifikasi semulajadi bahan kimia, toksin dan logam toksik dari badan anda semasa anda tidur.

 

Rujukan:

  1. Masuda A, Kihara T, Fukudome T, Shinsato T, Minagoe S, Tei C. Kesan terapi haba berulang untuk dua pesakit dengan sindrom keletihan kronik . J Psychosom Res.2005 April; 58 (4): 383-7.
  2. Lin CC, Chang CF, Lai MY, Chen TW, Lee PC, Yang WC. Terapi inframerah jauh: rawatan untuk meningkatkan aliran darah dan akses patensi tanpa bantuan daripada arteriovenous fistula pada pesakit hemodialisis . J Am Soc Nephrol. 2007 Mar; 18 (3): 985-92. Epub 2007 31 Jan
  3. Fredrikus GJ Oosterveld, Johannes J. Rasker, Mark Lantai, Robert Landkroon, Bob van Rennes, Jan Zwijnenberg, Mart AFJ van de Laar, Gerard J. Koel. Sauna inframerah pada pesakit dengan artritis reumatoid dan ankylosing spondylitis .Rheumatology klinikal. 2009 Januari 01. vol. 28 keluaran 1, muka surat 29-34 doi10.1007 / s10067-008-0977-y.
  4. Kihara T, Biro S, Imamura M, et al. Rawatan sauna berulang kali meningkatkan endothelial vaskular dan fungsi jantung pada pesakit dengan kegagalan jantung kronik . J Am Coll Cardiol. 2002 Mac. 39 (5): 754-759. doi: 10,1016 / S0735-1097 (01) 01.824-1.
  5. Dr Edward, Global Healing Center. The Health Benefits of Far Infrared Therapy